مجله

تحول در رشته بینایی سنجی مازندران توسط اپتومتریست پورعبداله-مجله چشمه

رشته بینایی سنجی

رشته بینایی سنجی که بر روی مراقبت از چشم تاکید دارد جزو چند رشته برتر پیراپزشکی جهان است. رشته اپتومتری اگرچه سابقه ای بس طولانی در سطح جهان و کشورمان دارد اما متاسفانه برای بسیاری از مردم ناشناخته شده می باشد.
از همین رو و برای اطلاع از این مساله به سراغ یکی از کارشناسان این امر که اتفاقا جزو نام آورترین اپتومتریست های مازندران می باشد علیرغم سن بسیار جوانش توانسته تحول بسیار زیادی را در زمینه درمان از این طریق بوجود آورد رفته و مصاحبه ای را برای آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان مجله چشمه توسعه با این رشته پیراپزشکی ترتیب دادیم. با مرکز بینایی سنجی نور همراه باشید.

آقای پورعبداله ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید لطفا خودتان را معرفی نمائید.

به نام خدا و با تشکر از مجله پرطرفدار چشمه توسعه و فرصتی که در اختیار بنده گذاشته اید. اینجانب عبداله پورعبداله متولد سال ۱۳۶۷ کارشناس اپتومتری از دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشم که هم اکنون به عنوان مدیر کلینیک بینایی سنجی در شهرستان بابل مشغول به فعالیت می باشم.

لطفا مقداری در مورد رشته بینایی سنجی توضیح دهید.

رشته بینایی سنجی یکی از رشته های مشهور دنیا و جز چند رشته برتر پیراپزشکی می باشد که بر روی مراقبت از چشم تاکید می کند به عنوان مثال کودکان زیر ۶ سال را به بینایی سنجی می برند تا از مشکلات بینایی آینده چشم جلوگیری نمایند. برای رشته اپتومتری شرح وظایفی تعیین شده که برخی از آنان عبارتند از تجویز عینک، ساخت و تراش عینک، انجام تمرینات چشمی برای رفع اختلالات بینایی، تجویز وسایل کمک بینایی برای افراد کم بینا، معاینه کودکان برای پیشگیری از تنبلی چشم و ….

* جایگاه این رشته در سطح جهان چگونه می باشد؟

همانطور که عرض کردم رشته اپتومتری یکی از رشته های مشهور دنیا می باشد و در کشورهای صاحب نام و پیشرفته توجه ویژه ای به این رشته شده است به عنوان مثال در کشور نروژ یک اپتومتریست به عنوان رابط بین پزشک خانواده و چشم پزشک برای شهروندان می باشد و یا در کشور آمریکا یک اپتومتریست می تواند لیزیک کند اما در ایران آنچنان که باید و شاید نتوانستیم از توانمندی اپتومتریست ها استفاده کنیم و یا گاها اصناف و گروه هایی مانع عملکرد مناسب بینایی سنجی در جامعه می شوند.

* پس با این حساب دامنه کاری شما بسیار گسترده می باشد.

بله کاملا درست است. یک اپتومتریست توانایی معاینه یک نوزاد یک روزه تا یک فرد مسن را برای بررسی بینایی دارد به عنوان نمونه در بیماری چشمی و پاتولوژیک یک اپتومتریست وظیفه مهم تشخیص را دارد که البته درمان آن با چشم پزشک می باشد. ضمن اینکه ما بیشتر بر روی جنبه مشکلات بینایی کار می کنیم مثلا تنبلی چشم، انحراف چشم، سردرد، اصلاح عیب انکسار (نمره عینک)، چشم درد و کلیه مشکلاتی که با عملکرد بینایی چشم در ارتباطند.

* شنیدیم شما برای اولین بار در استان مازندران کلینیک کم بینایان را راه اندازی کرده اید. لطفا در این خصوص توضیح دهید؟

کلینیک کم بینایان تعدادشان در داخل کشور کم است که یکی از دلایل اصلی آن هزینه بالا برای تامین تجهیزات برای کلینیک و همچنین برای بیمار می باشد. اما ما به حمد الله این کلینیک را راه اندازی کردیم. ما در این کلینیک برای افراد کم بینا که دید آنها با عینک و دارو و جراحی افزایش پیدا نمی کند وسایل کمک بینایی تجویز می کنیم تا بتوانند حداقل دید خود را بدست بیاورند. این وسایل کمک بینایی که تجویز می شود برای کارهای خاص است. البته در جامعه گاها با سوالاتی مواجه می شویم که آیا این وسایل کمک بینایی برای افراد کم بینا ضرر دارد یا خیر؟ که بنده با توجه به سابقه و تخصص خودم می گویم هیچ ضرری این وسایل به چشم نمی رساند و یقینا کمک حال برای دید آنها می باشد. البته این را هم باید توضیح دهیم که ما در کلینیک کم بینایان معاینه روتین و متداول چشم از قبیل بررسی میزان عیوب انکساری و تجویز نمره عینک بیمار از نوزاد تا برای افراد مسن، بررسی سلامت قسمت های قدامی و خلقی چشم، بررسی و تشخیص و درمان اختلالات دید دو چشمی و تطابقی را هم انجام می دهیم.

*لطفا برای خوانندگان ما توضیح دهید چه بیماری هایی باعث کم بینایی افراد می شود؟

بیماری هایی از قبیل AMD، RD (از بین رفتن ماکولا با دید مرکزی در افراد مسن)، آب سیاه، دیابت و غیره می باشد. البته بعضی از این بیماری ها پیشرفت می کند و ممکن است به مرور زمان دید فرد کاهش پیدا کند بنابراین آنها نیازمندند که حداقل هر ۶ ماه برای چکاپ مجدد و بررسی میزان پیشرفت بیماری و تعیین اندازه دیدشان به اپتومتریست مراجعه کنند.

*از قرار معلوم شما یکی از مجهزترین کلینیک های ورزش چشمی در مازندران را پایه گذاری کردید در این زمینه برای خوانندگان ما توضیح دهید؟

بله همینطور است. ما این کلینیک را با وسایل کامل راه اندازی کردیم. ممکن است برخی تصور کنند این روش درمانی جدید است اما باید گفت ورزش چشمی قدمت بسیار طولانی داشته و از دهه ۱۸ میلادی روی این مقوله کار شده است به گونه ای که در برهه فعلی در کشورهای پیشرفته و نقاط مختلف دنیا روی این مساله تمرکز زیاد شده است.

*چه کسانی معمولا به درمان ورزش چشمی احتیاج دارند؟

ببینید ورزش چشمی یا ویژن تراپی نوعی درمان است که بدون نیاز به عینک، جراحی و دارو، اختلالات بینایی فرد را درمان کرده و علائم بیماری را از بین می برد. به گونه ای که درمان خاص برخی از اختلالات عملکرد بینایی مثل اختلالات دید دو چشمی ضعف تباعدی و غیره)، اختلالات تطابقی(کاهش دید)، تنبلی چشم، انحرافات غیرفلجی و اختلالات خواندن و نوشتن مثل سردردها و چشم دردها از این طریق می باشد. یا مثلا بعضی ها موقع خواندن کتاب خوابشان می برد این یک اختلال است که با ورزش چشمی حل می شود. یا برخی از افراد چشمشان که در معرض نور آفتاب قرار می گیرد به خودی خود جمع شده و یا دچار سردرد می شوند با رانندگی در شب برایشان به لحاظ چشمی مشکل ایجاد می کند این ها همه از طریق ورزش چشمی قابل درمان می باشد و یا تنبلی چشم هم با توجه به نوع تنبلی چشم از طریق ورزش ماهیچه چشم و در سنین مختلف قابل درمان می باشد. البته این را هم باید یادآوری کنم ویژن تراپی یک پروسه درمانی است که نیازمند به صبر و حوصله و انگیزه بیمار بوده و شخص بیمار بدون هیچ عینک و دارویی از علائم چشمی فارغ می شود.

*از قرار معلوم شما در کلینیک خودتان لابراتوار عینک هم دارید؟

بله ما در این کلینیک لابراتوار عینک داریم که در آن کار فروش، ساخت و تراش عینک انجام می دهیم. ما در کلینیک فیت عينک انجام می دهیم. یعنی عینکی که فرد انتخاب می کند از تمام لحاظ مورد بررسی قرار می گیرد (عینک متناسب با چهره، شغل، سن، نمره فرد، علائم فرد و زیبایی بررسی می شود) انتخاب عینک بسیار مهم است. افراد باید توجه داشته باشند که نباید عینک را به عنوان یک کالای روزمره در نظر بگیرند بلکه عینک یک کالای درمانی است و باید این مقوله بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اگر عینک درست برای بیمار انتخاب نشود ممکن است بیمار با تجویز مشکل نداشته باشد اما شاید از طریق عینک برایش مشکل ایجاد شود. این مساله اینقدر دارای اهمیت است که امروزه شرکت های معتبر مختلف دنیا دستگاه ها و نرم افزارهایی طراحی می کنند که بتوانند مناسب ترین و بهترین انتخاب فریم را برای بیماران انجام دهند و بیمار را از سردرگمی نجات دهند. برای همین است که فیت عینک فقط در مراکز مجاز و توسط شخص اپتومتریست انجام می شود ولی متاسفانه مراکز غیر مجاز زیادی هم در سطح استان وجود دارد که بیشتر به جنبه مالی توجه می کنند و کمتر به سلامت افراد کار دارند.

*آقای پورعبداله ضمن تشکر از بابت وقتی که برای انجام این مصاحبه دادید. چنانچه صحبت دیگری دارید بفرمائید.

بنده هم از شما و یکایک دست اندر کاران آن مجله تشکر می کنم و برای همه هم استانی های عزیز آرزوی بهروزی و موفقیت دارم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *