مجله

تنبلی چشم در بزرگسالان و درمان آن

تنبلی چشم در بزرگسالان

 

آیا تنبلی چشم در بزرگسالان درمان میشود؟ یکی از سوالاتی است که خیلی از مراجعین ما دارند و مکررا از ما پرسیده می شود. این افراد بسیار نگران هستند چون شنیده اند که تنبلی چشم تا شش یا هفت سالگی درمان می شود وهمیشه احساس از دست دادن فرصت طلایی را دارند. با مرکز بینایی سنجی نور همراه باشید.

اما خوشبختانه در جواب میگویم بله…

افراد در هر سنی حتی بزرگسالی میتوانند تحت درمان تنبلی چشم قرار بگیرند وحتی نتایج خوبی کسب کنند و دیدشان بهبود یابد. برای اکثر افراد این یک خبرتکان دهنده است به این خاطر که متاسفانه یک باور غلط  دهه هاست   که   در بین عموم مردم وحتی جوامع پزشکی وجود دارد که هر شخص بالای هشت سال را نمی توان بطور موثری درمان کرد. ما بعنوان اپتومتریست این نوید را به شما می دهیم که این باوردرست نیست. درمان تنبلی چشم بزرگسالان هم امکان پذیر است.

چشم تنبل است یعنی چه؟

تنبلی چشم بزرگسالان، درمان تنبلی چشم بزرگسالان، امبلیوپیا در اصطلاح علمی به تنبلی چشم، امبلیوپیا گفته می شود. این وضعیت در نتیجه ی عدم رشد هماهنگ دوچشم ایجاد می شود. چشم از جمله اندام هایی است که رشد وتکاملش پس ازتولد وتا حدود هفت سالگی ادامه پیدا می کند. برای این که رشد وتکامل چشم به درستی صورت گیرد تشکیل تصویر واضح روی شبکیه  وروی ماکولا الزامی است.

هفت سال اول زندگی دوره حساس نامیده می شود. پس هر عاملی در این دوره که مانع رسیدن نور به شبکیه باشد وتصویر واضح ودقیقی روی شبکیه تشکیل نشود در رشد وتکامل بینایی اختلال ایجاد می کند و می تواند باعث آمبلیوپیا شود.

گاه ممکن است یک و یا هر دو چشم تنبل باشند. اما اصولا چشمی که مانع قوی تری دارد ضعیف تر می شود وکم کم چشم بهتر از آن سبقت می گیرد وعملا دیدن توسط چشم سالم انجام می گیرد و چشم دیگر دچار تنبلی می شود. علاوه بر این از آنجا که به موازات تکامل چشم، مغز هم در قشر بینایی تکامل نیافته، توانایی دیدن واضح در یک یا هر دوچشم را ندارد بنابراین نمی توان فقط با تجویزعینک بینایی فرد مبتلا را بهبود بخشید. بسیاری از افراد فکر میکنند فردی که آمبلیوپیا دارد حتما چشمانش انحراف دارد ولی باید بگوییم که حتی ممکن است چشمان فرد، تنبل باشد بدون اینکه انحراف داشته باشد. باور غلط دیگری که وجود دارد این است که گاهی افراد ضعیف بودن چشم ونیاز داشتن به عینک را با تنبلی چشم اشتباه می گیرند. اما واقعیت این است که کسی که چشمان تنبلی دارد حتی با بهترین عینک دید کامل 10/10نخواهد داشت.

علت تنبلی چشم چیست؟

در حالت طبیعی ودر چشم های سالم مغز دو تصویر دریافت می کند یکی ازچشم راست ویکی ازچشم چپ. این دوتصویر باید واضح باشند البته در زاویه دید دوتصویر تفاوت اندکی دارند که همین اختلاف دید عمق را ایجاد میکند. یعنی مغزتصاویری که دریافت می کند رابا هم ترکیب می کند و یک تصویر سه بعدی ایجاد می کند. به این عملکرد دید دوچشمی گفته میشود.

تنبلی چشم، درمان تنبلی چشم، درمان تنبلی چشم در بزرگسالان و کودکانحال اگر به علل مختلف ازجمله عیب انکسار بالا مثل دوربینی، نزدیک بینی ویا آستیگماتیسم  انحراف چشمی و یا کدورت در مدیاهای چشم مثل آب مروارید مادرزادی باعث  شود که یک چشم تصویر واضحی به مغز ارسال نکند به تدریج مغز ازتصویر تار چشم پوشی می کند. سرکوب اطلاعات ازیک چشم بررشد بینایی آن چشم تاثیر منفی میگذارد. در نتیجه به نظر میرسد که  چشم سالم  همه ی کارهای دیدن را انجام می دهد و چشم دیگر تنبل توصیف می شود. بنابراین عملکرد دید دوچشمی مختل می شود وامبلیوپی شکل میگیرد.

درگذشته دانشمندان ومحققین مطالعات زیادی انجام دادند این مطالعات منجر به این کشف شد که مغزازسیگنال های ناکارآمد چشم پوشی می کند و فقط از تصویر چشمی که به درستی کار میکند استفاده می کند. متاسفانه این تحقیقات توسط بسیاری ازپزشکان بطور اشتباه چنین تفسیر شد که وقتی  بینایی در  یک دوره حساس در کودکی رشد کرد مهارت های بینایی ثابت می شوند و نمی توانند بهبود یابند.

تحقیقات بیشتر نشان داد که این ایده اشتباه است. اکنون می دانیم که مدار مغز در واقع در هر سنی در نتیجه اقدامات و تجربیات ما می تواند تغییر کند.

بنابراین آیا می توان تنبلی چشم در بزگسالان را اصلاح کرد؟

صرف نظر ازسن فرد، سیستم بینایی که ازچشمها، مغز و مسیر های بینایی تشکیل شده است، به دلیل قابلیت انعطاف پذیری مغز می تواند دوباره آموزش ببیند. بدون شک، درمانی موثرتر است که در سنین پایین تر انجام شود. به طور کلی با افزایش سن از انعطاف پذیری مغز کاسته می شود. با این وجود باز آموزی سیستم بینایی، بازیابی دید دوچشمی ودرمان تنبلی چشم هنوز در هر سنی امکان پذیر است.

علائم امبلیوپیا چیست؟

معمولا تشخیص تنبلی چشم آسان نیست زیرا گاه هیچ نشانه ی ظاهری وجود ندارد. همچنین کودکان مبتلا اغلب متوجه نمیشوند که دیدشان با یک چشم واضح ویک چشم ضعیف است.

به همین دلیل اگر فرد در سنین کودکی هیچگونه چکاپ چشمی نداشته باشد ممکن است این تنبلی را تا سنین بزرگسالی با خود داشته باشد.

اگرچه که تنبلی چشم علائم ظاهری ندارد اما علائم گویایی دارد که میتواند شامل موارد زیر باشد:

1-مشکل درک عمق

2-خستگی چشمی

3-سردرد

برخی ازاین علائم منجر به ناتوانی یا دشواری در فعالیت هایی مانند پرتاب کردن یا گرفتن شی می شود. یک فرد بزرگسال ممکن است هنگام رانندگی وقضاوت فاصله ها، با اشیا برخورد کند یا ممکن است دچار مشکل شود. تنها راه برای تعیین دقیق این که آیا فردی دچار امبلیوپی است یا نه  نیازمند معاینه دقیق توسط اپتومتریست با تجربه است.

درمان تنبلی چشم به چه صورت است؟

تنبلی چشم بزرگسالان از طریق سه روش قابل درمان است.

توجه داشته باشید که ممکن است که یک یا همه این موارد لازم باشد. در نهایت به تشخیص درمانگر بستگی دارد.

1- ویژن تراپی

در مورد تنبلی چشم بزرگسالان، ویژن تراپی به تقویت مهارت های بینایی چشم کمک می کند. این روش موثرترین روش درمانی است زیرا که علت اصلی امبلیوپی را درمان می کند.

2- عینک

بیمار در طی فرآیند درمان باید بهترین دید را داشته باشد .اپتومتریست معمولا باتجویزمناسب ترین عینک و یا حتی لنز تماسی تا حد امکان بهترین دید را برای بیمار فراهم میکند تا عملکرد دید دوچشمی را تقویت کند.

3- پچ کردن یا بستن

در این روش  بیمار باید برای ساعات یا روزهای معینی چشم سالم  ویا چشم امبلیوپ خود را طبق  تشخیص اپتومتریست ببندد. بستن معمولا توسط پد های مخصوص چشمی انجام می گیرد.

طول دوره ی درمان چقدر است؟

با توجه به عمق تنبلی چشم، سن فرد، انگیزه وهمکاری بیمار وجود یا عدم انحراف، طول دوره درمان متغیر است، اما بطور کلی برنامه های ویژن تراپی برای درمان تنبلی چشم بزرگسالان ممکن است حتی تا شش ماه یا بیشتر طول بکشد. پس بهتر است صبور باشید. خوب است بدانید که درمان تنبلی در کودکان با سرعت خیلی بیشتری انجام می گیرد و طول دوره ی درمان بطور قابل توجهی کوتاه تر است.

آیا روش جراحی برای درمان تنبلی چشم وجود دارد؟

برای درمان تنبلی چشم هیچ روش جراحی وجود ندارد.

خوشبختانه امکان درمان تنبلی چشم در بزرگسالان وجود دارد اما هیچ تضمینی وجود ندارد .چون هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.

ما شما راقویا تشویق میکنیم که به یک اپتومتریست مراجعه کنید وببینید آیا درمان برای شما امکان پذیر است یا خیر. اگر در استان مازندران زندگی میکنید با مرکزبینایی سنجی نور تماس بگیرید.

 

2 نظر در “تنبلی چشم در بزرگسالان و درمان آن

  1. نسرین گفت:

    سلام من ۳۵ سالمه و چشم چپم از کودکی دچار تنبلیه، چه دردهایی رو از کوچیکی کشیدم .فقط یک کلام میتونم بگم ، خداوند به دانشمندانمون کمک کنه . که تا وقتی جوان هستم و میخوام استخدام سم .راه درمان رو بهشون نشون بده، و قلب من و امثال من شاد شه.الهی به امید تو

  2. نسرین گفت:

    کاش دانشمندان عزیزمون بتونن هر چه سریعتر راه در مان تنبلی چشم در بزرگسالان رو کشف کنن. من چشم چپم تنبلی. چند ماه پیش رفتم دکتر گفتن که نمیتونم لنز واست بذارم چون چشمت به دید نمیاد 😪. ای کاش هر چه سریعتر خدا راهی نشون بده به دانشمندانمون . آرزوی من از بچگی این بود که چشمم خوب شه. واسه استخدام شدنم هم به مشکل برخوردم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *